Tips & råd

[av_section min_height=’custom’ min_height_px=’300px’ padding=’default’ shadow=’no-shadow’ bottom_border=’no-border-styling’ bottom_border_diagonal_color=’#333333′ bottom_border_diagonal_direction=» bottom_border_style=» id=» color=’main_color’ custom_bg=» src=’https://fogu.no/wp-content/uploads/2017/06/FUhead2.jpg’ attachment=’553′ attachment_size=’full’ attach=’parallax’ position=’center center’ repeat=’no-repeat’ video=» video_ratio=’16:9′ overlay_opacity=’0.5′ overlay_color=’#e76627′ overlay_pattern=» overlay_custom_pattern=»]
[av_heading tag=’h1′ padding=’10’ heading=’TIPS & RÅD’ color=» style=» custom_font=» size=» subheading_active=» subheading_size=’15’ custom_class=»][/av_heading]
[/av_section]

[av_textblock size=» font_color=» color=»]
Her finner du litt tips og råd vedrørende våre tannbehandlinger.
[/av_textblock]

[av_toggle_container initial=’0′ mode=’accordion’ sort=»]
[av_toggle title=’Forholdsregler ved kirurgiske inngrep i munnhulen’ tags=»]

Det er viktig å kjenne til normale reaksjoner som kan oppstå i forbindelse med kirurgiske inngrep i munnhulen.

Blødning: Det er ikke unormalt at såret blør det første døgnet. Skyll da aldri med vann. Blødningen stanses lettest ved å bite hardt sammen på en kompress eller et rent lommetørkle som rulles sammen og legges over det blødende stedet. Bit sammen konstant i 20-30 minutter mens du sitter.

Blodutredelser: Etter operasjonen oppstår ofte blå/gule merker i ansiktet på grunn av blodutredelser under huden. Dette forsvinner av seg selv i løpet av noen få dager/en ukes tid.

Smerter: Når bedøvelsen går ut, oppstår ofte smerter som er mest intense de første timene. Smertene avtar vanligvis i løpet av et døgn, men kan av og til vare noe lenger. Ta tabletter (Paracetamol, Ibuprofen) etter den doseringen som er foreskrevet.

Hevelse: Normalt oppstår hevelse både i munnen og i ansiktet. Hevelsen kan nå sitt maksimum etter en til to dager og forsvinner vanligvis etter en ukes tid. Du kan selv forebygge hevelsen hvis du hviler mest mulig og hvis du bruker en kald/fuktig klut eller en ispose fire til fem ganger om dagen de tre første dagene etter kirurgisk behandling. Særlig i forbindelse med operativ fjerning av visdomstenner kan det oppstå en forbigående stivhet i kjevemuskulaturen som gjør det vanskelig å åpne munnen helt. Dette ubehaget forsvinner vanligvis uten noe spesiell behandling. Bruk gjerne tyggegummi og prøv å tygge som vanlig.

Feber: Det første døgnet etter operasjoner kan det lett oppstå temperaturstigning.

Mat: Ikke spis og drikk noe de første tre timene etter inngrepet. Det kan være vanskelig å spise, men av flere grunner er det viktig å spise helt normalt etter hvert.

Munnhygiene: God sårtilheling krever god munnhygiene. Bruk tannbørsten som vanlig, men vis forsiktighet i operasjonsområdet de første døgnene. Ikke skyll munnen de første to dagene. For å hindre bakterievekst i området av såret kan du gjerne bruke saltvann (et glass vann blandet med en teskje salt) og holde det i munnen i cirka ett minutt.

Kropps-anstrengelse: Tungt arbeid eller tunge kropps-anstrengelser (idrett, jogging, fotball osv.) bør unngås de første dagene etter operasjonen.

Hvis det etter operasjonen inntreffer noe som faller utenfor beskrivelsen av de mest vanlige komplikasjoner, så må du kontakte tannlegen for nærmere orientering og råd.

[/av_toggle]
[av_toggle title=’Din veileder gjennom rotkanalbehandlingen’ tags=»]

Hvorfor må tenner rotfylles?

I de fleste tilfellene har det oppstått en skade i tannens nerve- og blodforsyning på grunn av karies eller tidligere behandling av hull i tenner. Men også ulykker, tidligere utført tannbehandling og tannregulering kan være årsak til at tenner må rotfylles. I tennenes indre del finnes det et kanalsystem som inneholder levende vev med nervefibrer og blodkar. Evnen til dette vevet til å forsvare seg mot ytre skader er veldig begrenset, slik at det kan utvikle seg betennelse og infeksjon i tennenes blod- og nerveforsyning.

Når og hvorfor burde det vurderes spesialistbehandling når tenner må rotfylles?

Det kan være veldig vanskelig å finne rotkanalsystemet og selve kanalene kan være trange og bøyde. Behandlingen kan være kompleks og tidskrevende. Det kan foreligge stor variasjon med hensyn til tannens vanskelighetsgrad blant pasientene. Problemer som dukker opp under behandlingen kan være grunnen til at pasienten blir henvist til  en spesialist. Mye rutine og tekniske hjelpemidler som mikroskop, LED-lys, fleksible Titan-filer, ultralydutstyr og mye mer er viktige for å kunne oppnå et vellykket behandlingsresultat.

Hver tann og situasjon må vurderes for seg selv før et individuelt behandlingsopplegg kan settes opp etter avtale med pasienten.

Litt informasjon om rotfyllingsprosedyren:

     1. Kofferdam

Det er viktig at tannen isoleres fra munnhulen ved hjelp av en elastisk duke som kalles kofferdam. Dermed kan det unngås at bakterier fra spyttet kommer inn i tannen under behandlingen og samtidig forhindres det at skyllemidler, som brukes under behandlingen av tannen, kommer bort i munnen/svelget.

     2. Tilgang

Det lages en åpning i tannens tyggeflate for å få lokalisert kanalsystemet og kanalinngangene. Behandleren må jobbe forsiktig for å fjerne minst mulig tannhardsubstans. Det er viktig å bruke lupebriller eller et mikroskop under selve inngrepet for å se kanalstrukturene ekstra godt.

     3. Utrensing av rotkanalene

Under den videre prosedyren utvider og utrenser tannlegen rotkanalene ved hjelp av spesielle tynne instrumenter og desinfiserende skyllemidler. Det er viktig å komme langt nok ned i kanalene. Rotkanallengden bestemmes ved taking av røntgenbilder og ved hjelp av elektroniske måleapparater. Vanligvis settes det opp to behandlingsseanser for å bli ferdig med rotfyllingen. Noen ganger kan det blir flere enn to behandlingsseanser for å bli kvitt infeksjonen/betennelsen.

     4. Rotkanalfylling

Har tannlegen klart å få utrenset rotkanalene så fyller han disse med et spesielt fyllingsmaterial som i de fleste tilfellene inneholder et kjernematerial (Guttaperka) i forbindelse med et tyntflytende forseglingsmaterial (sealer). Selve rotfyllingen blir forseglet med et tyntflytende plastmaterial før det kan legges en midlertidig eller permanent toppfylling.

Hvorfor er det viktig å rotfylle tenner?

Rotkanalbehandlingen er i mange tilfeller det viktigste grunnlaget for å kunne bevare betente tenner. I noen tilfeller kan det bli nødvendig med kirurgisk behandling (rotspissamputasjon/hemiseksjon) av rotfylte tenner ved gjenstående symptomer og/eller manglende tegn til full tilheling etter at tannen er blitt rotfylt tidligere.

Alternativet til å prøve å rotfylle betente tenner med eller uten påfølgende kirurgisk behandling vil være å fjerne tannen. I dette tilfelle må det vurderes å lage en erstatning ved hjelp av en bro eller et implantat.

[/av_toggle]
[/av_toggle_container]

[av_hr class=’invisible’ height=’30’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=» custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=» icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’]

[av_textblock size=» font_color=» color=»]
Er det noe som her du ikke har fått svar på, så ta gjerne kontakt med oss!
[/av_textblock]

[av_layout_row border=» min_height_percent=» min_height=’0′ color=’socket_color’ mobile=’av-flex-cells’ id=’kontakt’]
[av_cell_three_fifth vertical_align=’top’ padding=’50px,100px,50px,100px’ background_color=’#d8d8d8′ src=» attachment=» attachment_size=» background_attachment=’scroll’ background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ mobile_display=»]

[av_image src=’https://fogu.no/wp-content/uploads/2017/06/FUlogoFooter.png’ attachment=’519′ attachment_size=’full’ align=’right’ styling=» hover=» link=» target=» caption=» font_size=» appearance=» overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’][/av_image]

[av_hr class=’invisible’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=» custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=» icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’]

[av_textblock size=» font_color=’custom’ color=’#303030′]

Mandal Tannsenter
Leirvollen 1 A, 4513 Mandal
Tlf: 38 26 06 10  |  Fax: 38 26 06 11

Epost: post@fogu.no

Mandag – fredag kl. 08.30 – 15.30

[/av_textblock]

[/av_cell_three_fifth][av_cell_two_fifth vertical_align=’middle’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ background_color=’#ffffff’ src=» attachment=» attachment_size=» background_attachment=’scroll’ background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’]

[av_google_map height=’475px’ zoom=’16’ saturation=’-50′ hue=’#3a4d5c’ zoom_control=’aviaTBzoom_control’]
[av_gmap_location address=’Leirvollen 1A’ city=’Mandal’ country=’Norway’ long=’7.423641399999951′ lat=’58.03181069999999′ marker=’148′ imagesize=’60’ tooltip_display=»][/av_gmap_location]
[/av_google_map]

[/av_cell_two_fifth]
[/av_layout_row]